Fumatul ucide aproape 6 milioane de oameni in fiecare an la nivel mondial. Asta inseamna ca o persoana moare la fiecare 6 secunde, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ceea ce face ca tutunul sa fie una dintre cele mai mari amenintari asupra sanatatii publice.
Cu totii stim pericolele la care suntem expusi din cauza fumatului. Aceste bete albe nu contin doar nicotina ce creeaza dependenta ci si gudron, monoxid de carbon si chiar otrava pentru sobolani. Dr Anuradha Arasu, ce dezvolta activitati pentru prevenirea cancerului, sustine ca exista peste 4000 de chimicale intr-o singura tigara, dintre care 50 sunt cunoscute ca fiind cancerigene sau capabile de a provoca cancer. „Nicotina este una din substantele care provoaca cea mai mare dependenta” spune Dr Anuradha. „In timp, corpul tau solicita din ce in ce mai multa nicotina pentru a avea acelasi efect.”
Desi exista numeroase terapii de inlocuire a nicotinei pe piata, nu este usor sa renunti la tigari. De la inventarea, in 2003, a tigarilor electronice multi le-au incercat pentru a renunta. Un studiu realizat in 2009, de medicii din Africa de Sud, a aratat ca 45% dintre fumatorii care folosesc tigari electronice au putut sa renunte definitiv la tigarile traditionale in termen de 2 luni
Tigara electronica nu contine substantele chimice care se gasesc in tigarile clasice. Chiar daca exista modele de tigara electronica care seamana foarte bine cu tigara clasica acestea sunt complet diferite. O tigara electronica este alcatuita dintr-o baterie litium-ion, un atomizor si un cartus. Aceasta functioneaza prin transformarea unei solutii in vapori de nicotina care sunt inhalati de utilizator.
Pana in prezent exista milioane de utilizatori de tigari electronice care au reusit sa renunte la fumat cu acestea. Dintre toate metodele de renuntare la fumat existente pe piata, tigarile electronice au cea mai mare rata de succes.