Din ce in ce mai multi fumatori aleg tigara electronica in detrimentul tigarilor clasice. Numarul utilizatorilor de tigari electronice din Romania creste in fiecare zi.
In Africa de Sud o echipa de medici a dat la 349 de pacienti cate o tigara electronica pentru a studia cat de eficienta este aceasta pentru a renunta la fumat. Voluntarii au folosit tigara electronica timp de 8 saptamani, timp in care medicii au masurat rata de succes pe care aceasta alternativa o are.
Tigara electronica livreaza nicotina fumatorilor fara gudron sau alte substante cancerigene. Mecanismul de functionare al unei tigari electronice este relativ simplu. O baterie alimenteaza un atomizor ce vaporizeaza un lichid ce contine nicotina. Vaporii cu nicotina rezultati in urma acestui proces sun inofensivi, incolori si inodori.
Studiul din Africa de Sud a aratat ca 45% dintre participanti au reusit sa renunte complet la fumat in 2 luni. Aceasta rata de succes este mult mai mare fata de alte metode de renuntare la fumat. Exista studii, care sustin faptul ca tigara electronica ar avea o rata mai mare de succes.
Majoritatea voluntarilor participanti la studiu au declarat ca au simtit o crestere a nivelului de energie. De asemenea, acestia au mai declarat si ca se simt mai bine din punct de vedere medical. Cei mai multi oameni au crezut ca cea mai grea parte a renuntarii la fumat a fost pofta de nicotina insa au simtit ca tigara electronica a reusit sa ii scape usor de aceasta problema. Unul dintre expertii in medicina a declarat chiar ca „tigara electronica este cea mai eficienta metoda de renuntare la fumat prezenta pe piata.”
Este imposibil de spus daca acest studiu a fost, sau nu, sponsorizat de industria de tigari electronice. Cu toate acestea, nu exista indoiala cu privire la faptul ca tigara electronica functioneaza pentru multi fumatori si ca atare trebuie considerata ca o alternativa viabila a tigarilor traditionale.