Si tot apar, si iarasi apar studii despre tigara electronica... pacat ca numai noua aburitorilor de tigari electronice ne pasa de ele. Se pare ca numai noi luam in considerare dovezile stiintifice. Grupurile anti-fumat sau autoritatile din motive mai degraba ideologice si financiare nu pot lua in considerare studiile stiintifice.
Pentru aburitorii interesati, a fost realizat un nou studiu cu privire la compusi organici volatili ce se gasesc in fumul de tigara dar si in tigara electronica. In cadrul studiului, atat fumatorii, cat si aburitorii de tigara electronica, au fost pusi in camere separate sa fumeze, respectiv sa vapeze. Apoi au fost masurate cu ajutorul spectrometriei in masa, concentratiile compusilor organici volatili emisi atat de fumatori cat si de aburitori.
In camera in care s-a fumat au fost inregistrati 20 de compusi organici volatili. In camera in care s-a vapat au fost regasiti doar 6 dintre cei 20 de compusi organici volatili. In cadrul studiului a fost de asemenea testat, aerul expirat de utilizatorii de tigari electronice. Singurele substante detectate au fost cantitati mici de nicotina si arome, un nivel moderat de glicerina si niveluri ridicate de propilen glicol. Concentratia ridicata de propilen glicol indica faptul ca lichidele folosite erau in cea mai mare parte alcatuiti din PG. Sa nu uitam ca PG-ul, propilen glicolul, este o substanta folosita in industria farmaceutica la amestecul medicamentelor. Confuzia voita a acestei substante cu dietilen glicolul, folosit la antigel, nu are nici o legatura cu lichidul de tigari electronice. A fost facuta aceasta confuzie in ideea de a speria oamenii si a reduce expansiunea tigarilor electronice.
Prin acest studiu se demonstreaza ca utilizatorul de tigari electronice este mai putin expus la substante chimice toxice, spre deosebire de fumatorii de tigari clasice. Chiar daca au fost descoperite anumite substante acestea se gasesc la niveluri mult mai joase decat in fumul de tigara. Dupa cum stim si in aerul de afara sunt multe substante daunatoare, insa in cantitati foarte mici acestea sunt inofensive. Nu este valabil acest lucru si la tigarile clasice... din pacate.
Desigur daca aceste studii ar fi realizate pe lichidele pe baza de VG situatia probabil ca ar fi fost diferita, multe dintre aceste substante nici nu ar fi existat. Chiar si realizatorul studiului Dr. Michael Siegel, a declarat „Sentimentul meu este ca pe terment lung toate tigarile electronice vor fi pe baza de glicerina vegetala. Utilizarea glicerinei ar evita, probabil, productia multor compusi organici volatili detectati in acest studiu dar si orice probleme cu privire la iritarea cailor respiratorii.”