Un nou studiu publicat online in revista Indoor Air (http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1600-0668.2012.00792.x/abstract) a examinat emisiile care provin de la tigari electronice comparativ cu cele ale tigarilor obisnuite, intr-o camera experimentala. Rezultatele demonsteaza ca tigarile electronice sunt mai sigure decat cele obisnuite si ca exista riscuri mici asupra sanatatii asociate cu expunerea pasiva la vapori.
In experiment, un fumator pufaie dintr-o tigara electronica, sau dintr-o tigara obisnuita intr-o camera inchisa in care au fost facute masuratori pe diversi compusi organici volatili. In testele ulterioare, vapori expirati direct de la un utilizator de tigara electronica au fost testati pentru compusi organici volatili.
Studiul a constatat ca, componentele principale ale elichidului in stare gazoasa au fost propilen glicolul, glicerina, nicotina si arome.
Nivelurile compusilor organici volatili in timpul vapatului au fost considerabil mai mici decat in timpul fumatului. Cele mai multe chimicale detectate in timpul fumatului nu au fost detectate in timpul vapatului. Singurul element care ar fi putut pune probleme a fost formaldehida, dar nivelurile inregistrate au fost foarte scazute – doar 14% din cele produse in timpul fumatului.
In timpul testarii directe a vaporilor de tigara electronica (produsi de o pompa), nu a fost detectata nicio urma de formaldehida.
Rezultatele acestui studiu sunt in concordanta cu cele din studiile anterioare care au examinat componentele din vaporii de tigara electronica. Altele decat efectele potentiale ale iritarii cailor respiratorii pe termen lung de la inhalarea de propilen glicol, principala preocupare pare a fi formaldehida. Cu toate acestea, in acest studiu, nivelurile de formaldehida din camera experimentala au fost reduse si formaldehida nu a fost detectata in mostrele active de vapori de tigara electronica. Constatarea cea mai izbitoare a studiului a fost siguranta relativa a vaporilor de tigara electronica comparativ cu fumul de tutun.
Acest studiu confirma faptul ca utilizarea de tigari electronice este mult mai sigura decat fumatul si sugereaza ca orice riscuri asupra sanatatii asociate cu expunerea pasiva la vaporii de tigara electronica sunt probabil foarte scazute.
Studii suplimentare sunt necesare pentru a intelege mai bine efectele pe termen lung ale utilizarii de propilen glicol asupra plamanilor si a caracteriza mai bine expunerea la formaldehida, care poate sa apara de la vaparea activa sau pasiva. Dar nu exista nicio indoiala ca orice riscuri asociate cu tigarile electronice sunt eclipsate de cele cauzate de fumat si de fumul pasiv. Astfel, tigarile electronice sunt o alternativa viabila a tigarilor clasice care reduc drastic riscurile asupra sanatatii.