Cand au inceput sa fie comercializate tigarile electronice, nimeni nu le-a acordat prea multa atentie deoarece multi credeau ca este doar un moft care va trece repede. Cu toate acestea, cand a devenit clar ca acest lucru nu se va intampla, anumite „puteri” au inceput sa le acorde un interes sporit. In 2009, Administratia Medicamentelor si Alimentelor SUA (FDA) a demarat o „analiza”, care avea sa aibe un impac major asupra noii industrii de tigari electronice.
Pe baza raportului efectuat in 2009 de FDA (care s-a dovedit a contine informatii inselatoare si exagerari), alte organizatii mondiale i-au urmat orbeste exemplu si au inceput sa lanseze avertismente nepotrivite cu privire la tigarile electronice. Unele tari chiar au vrut sa interzica dispozitivele, doar pe baza acestui raport. Cu toate acestea, o poveste care a aparut in noiembrie 2012 in Forbes demonstreaza clar de ce lumea nu ar trebuie sa se bazeze pe pozitia FDA.
Scoaterea de pe piata a „Wellbutrin”
La sfarsitul anului trecut, FDA a fost fortata sa anuleze un medicament popular cunoscut sub numele de Wellbutrin, un medicament care a fost aprobat de FDA si prescris timp de sase ani, la persoanele care sufereau de depresie. Versiuni generice ale medicamentului au fost prescrise in aceasta perioada de catre medici. Dar FDA a fost fortata sa recunosca faptul ca nu a testat versiunea de 300 de mg a medicamentului.
Exact cum ati citit, fara niciun test. In schimb, ei au presupus pur si simplu ca medicamentul va functiona, ca in reclame, bazat pe testarea lor minima a versiunii de 150 de mg. Motivul principal pentru care medicamentul a fost scos de pe piata a fost pentru ca medicamentul nu dadea deloc rezultate, iar efectele secundare pe care le oferea s-au dovedit a fi daunatoare pentru sanatate
Relatia cu tigarile electronice
Dar ce legatura are eliminarea de pe piata a Wellbutrin cu tigarile electronice? Este un alt exemplu in care este demonstrata ineficienta FDA si defectul de a oferi date eronate.
Daca cineva ar incerca sa citeasca raportul realizat de FDA in 2009 despre tigari electronice, ar constata cu stupoare ca datele de acolo nu sugereaza in niciun caz ca tigarile electronice ar pune in pericol in vreun fel sanatatea oamenilor, asa cum a declarat FDA.
In categoria „Noutati” in care postam articole zi de zi, incercam sa stam departe de articolele negative, incercam sa evitam sa ne plangem de cei care incearca sa interzica tigara electronica. Cu toate acestea credem ca este important sa aducem aceste probleme in atentia vaperilor pentru a-i informa. FDA este de departe o organizatie corecta atunci cand vine vorba de tigari electronice.
Potrivit statisticilor, exista aproximativ 800.000 de vaperi in Marea Britanie, aproximativ 1,2 milioane in Germania, 1 milion in Italia, peste 2,5 milioane in America si cateva zeci de mii in Romania. Iar aceste cifre continua sa creasca in fiecare zi. Preferam sa ne formam o opinie in functie de starea vaperilor decat sa ascultam la astfel de organizatii si medici care au interese ascunse.
Daca in continuare folositi tigarile clasice, va recomandam sa nu fiti descurajati de FDA, in privinta tigarilor electronice. Incercati o tigara electronica de calitate de la un magazin recunoscut si vedeti cum functioneaza. Daca va ofera experienta pe care o cautati, fara substantele chimice din fumul de tutun, atunci ati descoperit in mod evident alternativa ideala!