Senatul Romaniei a adoptat luni Directiva privind produsele din tutun (care include si reglementari cu privire la tigari electronice), pe baza unui raport intocmit de Comisia pentru Sanatate Publica din Senat.
Cu toate ca Senatul Romaniei a acordat aviz pozitiv acestei Directive, recunoaste ca masurile propunerii sunt excesive si disproportionate. De asemenea, Senatul Romaniei a solicitat acordarea unor masuri compensatorii pentru partile afectate. Prin aceasta mentiune importanta, putem considera ca avizul pozitiv, poate fi considerat, de fapt, negativ.
Practic pozitia Romaniei, inca nu este certa in aceasta privinta. Alte state care au culturi importante de tutun s-au declarat impotriva deja, ca de exemplu Italia, Grecia, Polonia, Cehia, Bulgaria, Danemarca etc. Pana acum numai Marea Britanie, Franta si Irlanda sustin proiectul. Germania nu s-a pronuntat inca.
Atentie utilizatori de tigara electronica, atragem atentia, inca o data, chiar daca Senatul Romaniei s-a declarat ca este de acord cu aceasta Directiva, asta nu inseamna ca de anul viitor va intra in vigoare in Romania. Procedural, urmeaza dezbateri in Parlamentul European si in Consiliu. Si cum majoritatea statelor s-au declarat impotriva este foarte probabil ca, in forma in care este acum, aceasta directiva sa nu fie aprobata.
Propunerile pe care le include aceasta Directiva sunt dezastruase pentru industria de tigari electronice si, totodata, pentru sanatatea publica. Practic aceasta Directiva include reglementari care vor face tigara electronica inutila. Totodata, aceasta Directiva include restrictii numeroase cu privire la tigarile din tutun care vor conduce la cresterea pietei negre de distributie a tigarilor din tutun, la cresterea infractionalitatii si a criminalitatii, iar obiectivele Directivei nu vor fi atinse.
Utilizatori de tigara electronica fiti increzatori!
Prin urmare, vaperi si doritori de a trece la tigara electronica nu va panicati. Desi in presa vor urma valuri de articole cu tente prost formulate, este clar ca aceast vot al Romaniei este doar pentru sustinerea unei directive europene. Nu este o LEGE inca... pentru a deveni lege, trebuie adoptata si in Parlamentul European, in 2014... si poate intra in vigoare in 2015, 2016.
Asa ca nu va speriati daca cititi articole care va spun altceva, in urmatoarele zile. Stiti ca mass-media vaneaza senzationalul. Noi suntem aici pentru a va spune cum stau de fapt lucrurile.
Nu zicem ca e un lucru bun ca Romania, s-a grabit sa zica DA intr-o chestiune care pe de-o parte este impotriva tigarilor clasice, dar care va afecta si piata de tigari electronice. Insa meciul este departe de a fi terminat.