Un studiu publicat saptamana trecuta in ziarul online PLoS ONE a atras atentia cu privire la un potential pericol la tigarile electronice. Articolul avertizeaza cititorii cu privire la urmele de metal care s-au gasit in vaporii de tigari electronice.
Participantii la studiu au concluzionat: „Aerosoli contin particule mai mari de 1 micrometru de cositor, argint, fier, nichel, aluminiu, precum și silicat si nanoparticule (mai puțin de 100 de nanometri) de staniu, crom și nichel. Concentrațiile la nouă din cele unsprezece elemente din aerosoli de la tigara electronica au fost mai mari sau egale cu concentrațiile corespunzătoare din fumul de țigară traditionala. Multe dintre elementele identificate în aerosolii de la tigara electronica se stie ca provoca tulburari respiratorii si boli.”
In timp ce articolul a speriat vaperii, prin compararea nivelurilor de metal din vaporii de tigari electronice cu cele din fumul de tigara, nu a reusit sa informeze cititorii ca nivelurile de metal din tigarile electronice sunt, in general, comparabile cu cele din inhalatoarele de nicotina, care sunt considerate sigure.
Care este defapt pericolul?
Articolul a raportat urmatoarele niveluri de metale in 10 pufuri din tigara electronica (toate sunt in micrograme):
Plumb: 0.017
Cupru: 0.203
Crom: 0.007
Nichel: 0.005
10 pufuri din tigara electronica sunt echivalente cu o tigara clasica, si presupunand ca un vaper inhaleaza echivalentul a doua pachete de tigari pe zi, asta ar insemna un total de 200 de pufuri pe zi. Putem multiplica atunci fiecare dintre valorile de mai sus cu 20 pentru a determina totalul consumului zilnic de fiecare metal, in micrograme, dupa cum urmeaza:
Plumb: 0,34
Cupru: 4.06
Crom: 0.14
Nichel: 0,1
Acum, mai jos sunt standardele UPS pentru expunerile maxime admisibile in fiecare zi pentru fiecare dintre aceste metale de la inhalatoarele medicale, in micrograme:
Plumb: 5.0
Cupru: 100
Crom: 25
Nichel: 1,5
Puteti vedea ca aportul total zilnic al acestor metale de la tigara electronica testata sunt cu mult mai scazute decat standardele UPS stabilite la nivel international. Trebuie, de asemenea, de remarcat ca a fost testat doar un singur brand de tigari electronice, in timp ce intr-un studiu asemanator au fost testate 12 branduri de tigari electronice si doar unul dintre ele a avut un nivel mai ridicat de plumb decat cel din inhalatorul Nicorette.
Suntem de acord cu faptul ca trebuiesc facute cercetari suplimentare cu privire la aceste metale din vaporii de la tigara electronica. Insa, nu suntem de acord cu afirmatia ca tigara electronica reprezinta un pericol din cauza metalelor prezente in vapori. Acest „studiu” nu este decat inca o tentativa de a manipula opinia publica si de a crea o imagine negativa tigarilor electronice.