MHRA, organizatia echivalenta cu FDA din Marea Britanie, a anuntat printr-un comunicat de presa ca intentioneaza sa modifice reglementarile la tigara electronica. Desi au avut loc numeroase dezbateri publice, MHRA a decis sa ignore orice informatie si a afirmat ca orice contine nicotina va fi clasificat ca si medicament si va fi supus la toata birocratia care vine o data cu asta. Decizia a fost anuntata prin urmatoarea explicatie „stiintifica”: „Calitatea NPC (produselor care contin nicotina) poate varia considerabil, acesta este motivul pentru care, daca vor fi reglementate ca si medicamente, oamenii vor avea certitudinea ca sunt sigure, ca au o calitate corespunzatoare si ca functioneaza.”
Cei care doresc sa citeasca comunicatul CLICK AICI
Ca un bonus, Marea Britanie va face presiuni pentru ca decizia lor sa fie adoptata la nivelul intregii Europe.
De ce tigara electronica nu poate fi considerata medicament?
MHRA doreste ca societatile care comercializeaza aceste produse sa aplice imediat pentru a primi licenta de medicament.
Dar o societate a petrecut deja patru ani si a cheltuit doua milioane de lire pentru a dezvolta o tigara electronica care sa fie in concordanta cu standardele medicamentelor si nu a reusit. Probabil ca nimeni nu va reusi acest lucru...
Nu exista niciun dispozitiv care sa fie alimentat de o baterie si care sa fie reglementat ca si medicament. Decizia adoptata de MHRA are la baza conceptii complet gresite. Sa luam de exemplu produsele din carne, sunt toate de aceeasi calitate? Nu... si atunci ce ar trebui sa facem, sa le reglementam ca si medicamente? Legumele au toate aceeasi calitate? Sigur ca nu...si atunci trebuie sa le reglementam si pe acestea ca medicamente? Dar ce ziceti de apa? Nu poti sa folosesti „siguranta consumatorilor” ca scuza sa reglementezi orice.
Protejam industria tutunului si eliminam alternativele mai sigure – tigarile electronice!
Se estimeaza ca fumatul ucide intre o treime si o jumatate dintre fumatori.
Oamenii de stiinta estimeaza ca tigarile electronice sunt intre 100 si 1000 de ori mai sigure decat tigarile din tutun.
Profesorul John Britton, de la Colegiul Regal al Medicilor din Marea Britanie, considera ca: „Daca toti fumatorii din Marea Britanie ar renunta la tigari si s-ar apuca sa vapeze tigara electronica atunci am salva cinci milioane de vieti. Este un produs cu un mare potential pentru sanatatea publica.”
Deci, presupunand ca guvernul din Marea Britanie nu:
- doreste sa protejeze veniturile masive din tutun
- incearca sa protejeze industria farmaceutica
De ce oare incearca sa limiteze accesul la tigara electronica, o alternativa care ar putea salva cinci milioane de vieti, permitand in schimb accesul la tigarile din tutun?