Intr-o declaratie fara precedent, la un post national de televiziune, din Filipine, Dr. Florante Trinidad, director tehnic la "Initiativa fara tutun" – OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii), a sugerat ca tigarile electronice sunt mult mai periculoase decat tutunul. Acesta a declarat: "Cel mai periculos lucru la acest produs (tigara electronica) este ca nicotina merge direct la plamani, in timp ce tigarile obisnuite au un filtru. Cu acest dispozitiv (tigara electronica), nicotina merge direct la plamani. "
Astfel de declaratie nu s-a mai facut pana acum. Pentru prima data, un oficial al OMS sugereaza public utilizatorilor de e-tigari (vaperi), ca este mai sigur sa se intoarca la tigarile de tutun. Toata lumea care a vazut acesta declaratie si-a facut aceeasi impresie. Cea mai mare problema este ca aceasta afirmatie este, din punct de vedere stiintific, falsa, inselatoare si periculoasa pentru sanatatea utilizatorilor de tigara electronica, care pot fi intimidati si se pot intoarce la fumat.
Care este de fapt adevarul?
Adevarul este ca, intr-adevar, tigarile de tutun au un filtru. Dar, o tigara contine 10 mg de nicotina (sau mai mult). O parte este distrusa de caldura, alta se filtreaza, iar restul este inhalata. Informatiile de pe pachetele de tigari se refera la cantitatea de nicotina prezenta in fumul de tigara, prin utilizarea in conditiile specifice productiei de fum (35 ml pufuri, un puf la fiecare 60 de secunde). Studiile au descoperit ca aceasta metoda subestimeaza adevarata cantitate de nicotina care se livreaza.
Este mult mai important ca utilizatorul sa stie cata nicotina este absorbita (mai degraba decat consumata). Nu este adevarat ca nicotina este absorbita direct in plamani la utilizarea unei tigari electronice. De fapt, medicii inca nu stiu sigur daca nicotina este livrata direct in plamani sau este absorbita de mucoasa, la nivelul tractului respirator superior sau chiar de cavitatea orala (asa cum se intampla la guma cu nicotina). Studiile au aratat ca, chiar si e-lichidele cu o concentratie de nicotina de 16 mg si 18 mg nu reusesc sa mareasca nivelul de nicotina din sange. Cu toate acestea, la consumatorii cu experienta, care au fost folosit dispozitive avansate (tigari electronice modificate), au fost inregistrate niveluri ridicate de nicotina in sange, totusi ele au fost mult mai mici decat nivelurile inregistrate dupa fumat. De fapt, oamenii de stiinta sunt de parere ca livrarea si absorbtia de nicotina la tigarile electronice ar trebui marite, astfel incat acestea sa devina mai eficiente in incercarea de a renunta la fumat. Oficialul de la OMS sustine exact opusul. Oare pentru ca el prefera ca oamenii sa fumeze, decat sa foloseasca un substitut mai sigur, cum este tigara electronica?
Cea mai mare dezinformare este aceea ca nicotina este o substanta periculoasa. Nicotina nu este responsabila pentru efectele adverse asupra sanatatii fumatorilor. Nu este cancerigena, nu provoaca boli pulmonare si nu cauzeaza tromboza. AICI gasiti un studiu despre nicotina din tigara electronica si efectele pe care le are asupra sanatatii.
Declaratia oficialului OMS este o "noutate", se pare ca face parte din strategia de promovare a tutunului, cu scopul de a discredita tigarile electronice. Acest plan al OMS este foarte periculos. OMS a prezis ca vor fi mai mult de 1 miliard de decese din cauza fumatului in secolul 21. Ne intrebam daca scopul lor este de a incerca sa reduca numarul deceselor legate de fumat sau doar sa tina statistica lor ...
Am ajuns la un punct in care consumatorii de tigari electronice sunt descurajati de utilizarea acestor produse. Este o mare sansa ca acesti oameni sa se intoarca la fumat (daca nu au facut deja asta). Oamenii de stiinta ar trebui sa isi aduca aminte ca ei au responsabilitatea etica si legala de a informa societatea despre adevar si datele stiintifice disponibile. Acest lucru trebuie facut fara a interpreta gresit rezultatele si fara a introduce ideologii personale sau preferinte, in scopul de a denatura adevarul.