Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a publicat ieri un nou document in care si-a revizuit parerea cu privire la tigarile electronice. Declaratia arata o modesta imbunatatire fata de opinia extremista pe care OMS si-a exprimat-o public in 2012. Desi, OMS recunoaste indirect faptul ca tigarile electronice sunt mai sigure decat tigarile din tutun, acest lucru nu a oprit-o sa propuna reglementari disproportionate bazate pe:
- exagerarea asupra riscurilor minore si neplauzibile
- citare selectiva si denaturarea dovezilor stiintifice
- slaba intelegere si o aparenta indiferenta fara de avantajele pe care tigara electronica le are pentru fumatori
- nicio consideratie de etica fata de obstructionarea accesului la o alternativa mai sigura.
Printre recomandarile cele mai grave facute de OMS se numara:
- interzicerea aromelor la lichidele pentru tigarile electronice
- interzicerea utilizarii de tigari electronice in spatiile publice
- interzicerea oricaror mentiuni cu privire la sanatate
- restrictii cu privire la publicitate si marketing.
Gerry Stimson, Profesor Emerit la Imperial Collage of London si co-director la Knowledge-Action-Change (KAC) a declarat: “Misiunea OMS este de a salva vieti si de prevenire a imbolnavirii, dar, din nou, exagereaza cu privire la riscurile tigarilor electronice, in timp ce minimalizeaza potentialul urias al acestor produse cu un contin scazut de nicotina de a pune capat epidemiei bolilor asociate tutunului. OMS sustine ca tigara electronica este un pericol pentru sanatatea publica, dar nu are nicio dovada pentru a sustine aceasta afirmatie si ignora numarul mare de persoane care folosesc tigara electronica pentru a renunta la fumat.
Recomandarile OMS vor face mai mult rau decat bine, protejand in mod ironic vanzarile de tigari, si fac prea putin pentru a reduce numarul bolnavilor din cauza tutunului.”
Ovidiu Joita, Presedintele Asociatiei Industriei de Tigari Electronice (AITE) si, totodata, managerul companiei Tigara electronica NR1, a declarat pentru TVR1: “Ei ar dori mutarea tigarilor electronice in piata farmaceutica, ca sa suplineasca pierderile pe care companiile farmaceutice le au, din scaderea vanzarii medicamentelor pentru bolile cauzate de fumat.”
Stire TVR tigarile electronice nu dauneazaVezi mai multe video din