Timp de decenii, companiile de tutun au dus o luptă grea pentru a nu include avertismente pe pachetele de țigări, ceea ce face ca decizia lor, de a include în mod voluntar avertismente privind țigările electronice pe pachetele lor, să fie una ieșită din comun.
În mod normal, orice companie de țigări electronice care se respectă are avertismente clare în ceea ce privește utilizarea de nicotină de către adulți, dependența cauzată de nicotină sau pericolele generate de aceasta, atunci când este utilizată de către femeile gravide, sunt, de asemenea, incluse pe ambalaj. Deși industria de țigări electronice nu este reglementată, iar aceste avertismente nu sunt impuse de lege, ele există de ceva vreme. Însă, acestea par niște eseuri redactate de niște amatori, în comparație cu cele realizate de companiile de tutun, Altria sau Reynolds American, care și-au lansat de curând pe piață propriile lor țigări electronice.
Potrivit unui articol publicat recent în „The New York Times”, pe pachetul noii țigări electronice lansate de Altria este scris „nicotina creează dependență și este toxică atunci când este inhalată, în contact cu pielea sau atunci când este înghițită”, în timp ce pe VUSE, țigara electronică lansată de cei de la Reynolds American este scris că aceasta nu este recomandată persoanelor „care au probleme cu inima, hipertensiune arterială, diabet zaharat; sau de către persoanele care iau medicamente pentru depresie sau astm.” Acestea sunt doar câteva dintre paragrafele inscripționate pe pachete.
Poate părea ironic, însă avertismentele de pe pachetele de țigări electronice comercializate de companiile de tutun sunt cu mult mai elaborate față de cele de pe pachetele de țigări. De exemplu, dacă veți încerca să căutați un pachet de țigări pe care să scrie că „nicotina este toxică”, o să constatați că este destul de dificil să găsiți. Iar acesta este doar un exemplu. De ce s-ar strădui companiile de tutun să facă ceea ce trebuie pentru țigările electronice, când au încercat să evite acest lucru sub orice formă pentru produsul lor mortal, pe care îl vând de ani de zile?
Această întrebare a atras atenția mai multor experți în sănătate. Unii sunt de părere că aceste avertismente sunt doar o modalitate prin care companiile de tutun doresc să se protejeze de viitoarele procese, în timp ce alții sunt de părere că nu este decât o manevră de a încuraja reglementarea țigărilor electronice.
Într-un interviu pentru The New York Times, Cynthia Cabrera, director executiv al Asociației Industriilor Alternativelor pentru Fumat, a mers chiar mai departe, declarând că avertismentele de pe pachetele de țigări electronice comercializate de către companiile de tutun sunt „necinstite”. Aceasta a citat partea în care scrie că nicotina „este toxică” atunci când este inhalată, înghițită sau când intră în contact cu pielea, ca fiind un avertiment nefondat, având în vedere dozele mici de nicotină care se gasesc în e-lichid. În ceea ce privește intențiile companiilor de tutun, Cynthia Cabrera suspectează că acestea încearcă să pară mai credibile și mai responsabile față de companiile de țigari electronice mici, astfel încat acestea să poată face lobby pentru a influența legile în favoarea lor.
„Companiile de țigări electronice au trecut de etapa în care doreau sub orice formă să elimine de pe piață țigările electronice, un potențial pericol pentru industria lor. Au conștientizat că țigările electronice sunt într-adevăr o metodă eficientă de a renunța la fumat și au văzut în acestea viitorul industrie lor. Acesta este motivul pentru care și-au lansat propriile țigări electronice. Scopul lor este acum de a reglementa această industrie, astfel încât să fie aprobate și comercializate doar produsele lor”, a declarat Ovidiu Joita, Președinte al Asociației Industriei Țigărilor Electronice (AITE) din România.