Un studiu recent realizat in Japonia a fost publicat in aceasta saptamana. Presa anunta deja ca fiind ultima lovitura pentru tigara electronica, ce odata a fost aclamata ca fiind putin daunatoare in comparatie cu tigarile din tutun. Potrivit cercetatorilor, tigarile electronice testate pentru substante cancerigene au dovedit faptul ca au de 10 ori mai multa formaldehida decat cele normale.
In realitate, ca sa ajungi sa gasesti de 10 ori mai multi agenti cancerigeni fata de tigarile din tutun, trebuie sa fie o reusita a inginerilor chimisti. In ciuda nenumaratelor studii realizate, oamenii de stiinta tot insista in descoperirea si identificarea tuturor substantelor nocive din fumul de tutun la vaporii tigarilor electronice. Cele mai bune estimari dau un numar al compusilor undeva intre 10.000 si 100.000. Dintre acestia mai mult de 4000 au fost catalogati ca fiind extrem de daunatori pentru sanatate.
Pentru moment, sa spunem ca cercetatorii chiar au gasit de 10 ori mai multa formaldehida in echivalentul fumului de tutun a vaporiilor tigarilor electronice (acest caz a fost intalnit doar la un singur brand). Totusi exista cateva probleme in ceeea ce priveste modalitatea in care acest studiu a fost comunicat - primul fiind ca formaldehida nu este nici pe departe cea mai nociva substanta din fumul de tigara fata de care utilizatorii ar trebui sa se ingrijoreze.
Chiar daca ar exista un surplus de formaldehida in vaporii produsi de tigara electronica in comparatie cu fumul de tutun, exista cantitati mult mai mari de Acetilena, Amoniac, Cianura, Benzen si multe altele de care ar trebui sa ne ingrijoram cu adevarat. Foarte multe studii au gasit niveluri ale acestor substante (incluzand formaldehida) la cele mai multe branduri de tigari electronice testate, de 10, 100 sau 1000 de ori mai mici in comparatie ce fumul de tigara. Multe substante stiute ca apar in fumul de tutun nu au fost niciodata descoperite la tigara electronica.
Totusi, se pare ca cercetatorii acestui studiu au intalnit doar un singur brand de tigara electronica care (inconsecvent) producea un nivel ridicat de formaldehida:
"Intru-un singur brand de tigari electronice, echipa a gasit nivelul de substante cancerigene mai mare de 10 ori fata de cel continut de o tigara normala", a spus cercetatorul Naoki Kunugita, adaugand - "cantitatea detectata de formaldehida a variat pe parcursul intregii analize". Se pare ca este prezentata doar informatia relevanta pentru atingerea anumitor interese.
Anumite interese insemnand interesele companiei de tutun Japan Tobacco, care este detinuta de guvernul japonez.
Asadar, asumand totusi ca vaporii tigarilor electronice ar contine de 100 de ori mai multa formaldehida fata de fumul de tutun, efectele lor sunt departe de a fi nocive in comparatie cu fumat de tigara.
Bineinteles, aceasta stire va face circuitul intregii prese destul de rapid. Cu toate acestea, sunt mult mai multe dovezi ca vaporii produsi de tigara electronica nu se apropie de ce vor aceste studii inselatoare sa ne faca sa credem.