Daca tocmai te-ai apucat vapat sau inca nu te-ai hotarat sa treci pe tigari electronice, probabil ca inca mai ai cateva nelamuriri. Acest lucru e perfect normal. Vapatul nu e la fel se simplu ca si fumatul, insa devine din ce in ce mai apreciat datorita beneficiilor sale asupra sanatatii si bugetului unei persoane. Ne-am gandit sa raspundem la cele mai frecvente intrebari despre tigari electronice, pentru a mai risipi din norul des al indoielilor. Nu uita sa le transmiti si prietenilor tai interesati de vapat aceste informatii valoroase, pentru a beneficia si ei de avantajele unei tigari electronice:
1. Ce fel de tigara electronica trebuie sa cumpar?
In momentul in care te hotarasti sa renunti la tigarile clasice, aceasta e prima intrebare pe care ti-o pui. Adevarul e ca nu exista un raspuns universal. Daca vei discuta cu mai multi vaperi vei afla ca, de-a lungul timpului, au testat mai multe modele, marci sau tipuri de tigari electronice pana au gasit un produs care sa le satisfaca nevoile. De altfel, un fumator traditional procedeaza la fel. In foarte putine cazuri, o persoana care se apuca de fumat ramane fidela primei tigari.
Intrebarea pe care trebuie sa ti-o pui este ce fel de experienta de vapat iti doresti? Daca doar ai nevoie sa-ti satisfaci dependenta de gestul dusului mainii la gura, poti sa alegi o tigara electronica reincarcabila, care are un buton pe care trebuie sa apesi pentru a elibera vaporii.
De asemenea este important de stiut cat de mult vrei sa-ti personalizezi tigara electronica. Un MOD iti acorda o mai mare libertate, dar necesita mai multe setari decat o tigara electronica reincarcabila. Orice ai decide intr-un final, tine cont ca pentru a gasi o tigara electronica care ti se potriveste este nevoie sa incerci mai multe variante.
2. Cat o sa ma coste la inceput?
Multi fumatori care vor sa treaca pe tigari electronice sunt descurajati de suma mare initiala pe care trebuie s-o investeasca. Intr-adevar, este mai usor sa dai zilnic o suma modica de 15 lei pe un pachet de tigari decat sa scoti din buzunar cateva sute de lei odata. Insa, aceasta investitie se dovedeste profitabila inca din prima luna. La un prim calcul, o persoana care fumeaza zilnic un pachet de tigari va cheltui lunar in jur de 500 de lei, pe cand o tigara electronica necesita o cheltuiala intre 150 si 300 de lei, depinde de modelul achizitionat.
3. Cati bani voi economisi lunar daca utilizez tigari electronice?
Dupa investitia initiala de 200-300 de lei, in fiecare luna va mai trebui sa scoti din buzunar suma de 50-60 de lei, pentru rezistenta clearomizorului (in jur de 20 lei) si e-lichidul tigarii electronice (in jur de 30 lei). Mai este nevoie sa schimbi bateria odata la 6 luni, dar nu vei da pe ea mai mult de 50 de lei. In concluzie, daca compari cheltuielile lunare ale unui fumator cu cele ale unui vaper, vei vedea ca faci o economie foarte mare, in jur de 400 de lei. Inmulteste cu 12 luni si vei ajunge la fabuloasa suma de 4800 de lei anual, bani cu care iti poti renova casa sau poti merge intr-o vacanta luxoasa. Suma se mareste daca pui la socoteala si cheltuielile unui fumator, care are probleme cu plamanii sau cu dantura, din cauza tigarilor.
4. Cum imi umplu rezervorul?
Daca te ingrijoreaza felul in care trebuie sa-ti reumpli rezervorul tigarii electronice cu e-lichid, trebuie sa stii ca acest lucru se face foarte usor si iti intra in reflex destul de repede. In principiu, acest procedeu este destul de usor, dar daca ai nevoie de instructiuni exacte, poti urmari cateva videoclipuri pe YouTube. Nu uita sa-ti cureti clearomizorul sau atomizorul de fiecare data cand il reumpli si sa lasi e-lichidul pentru tigara electronica sa se absoarba cateva minute inainte sa folosesti dispozitivul pentru vapat.
5. Trebuie sa inlocuiesc bateria tigarii electronice?
Da, trebuie. Insa intervalul de timp depinde de cat de mult este solicitata. Unii vaperi sustin ca bateriile ii tin o perioada de cateva luni, altii sustin ca ajung la o perioada de ordinul anilor. Ca sa nu ai parte de surprize neplacute, este bine sa cumperi de la inceput o baterie pentru tigara electronica de rezerva. Nu uita sa achizitionezi una de calitate, cu o durata de viata mai mare.
6. Cum aleg concentratia e-lichidului pentru tigara electronica?
Unul dintre cele mai mari avantaje ale tigarii electronice este faptul ca iti poti alege cantitatea de nicotina si iti poti personaliza experienta vapatului. Concentratia nicotinei este masurata prin cantitatea de miligrame de nicotina la un mililitru de solutie. Exista e-lichide cu concentratie de 24 mg/ml, dar si de 0 mg/ml, pentru cei care au doar o dependenta sociala. Un utilizator de tigara electronica isi poate da seama de ce concentratie are nevoie, in functie de numarul de tigari pe care obisnuia sa-l fumeze zilnic. Poti incepe cu o cantitate echivalenta cu cat fumai si o poti reduce pana ajungi la una care sa-ti satisfaca nevoile de fumator sau pana la zero, daca vrei sa te lasi de fumat definitiv.
7. Sunt tigarile electronice mai sanatoase decat cele traditionale?
Avand in vedere ca o tigara clasica contine 69 de substante toxice dovedite a fi cancerigene, iar o tigara electronica nu contine niciuna, este evident care varianta este mai buna pentru sanatatea ta. Daca nu te conving cifrele din studiile realizate, atunci intreaba orice vaper despre felul in care se simte de cand a trecut pe tigari electronice. Marturia lui este cea mai buna dovada ca tigara electronica este solutia ideala de a-ti satisface dependenta de nicotina, fara insa sa introduci in organismul tau mii de substante daunatoare. In plus, vapatul nu afecteaza oamenii din mediul inconjurator la fel cum o face fumul de tigara. Mai mult, tigara electronica este solutia ideala tunci cand vrei sa te lasi de fumat, pentru ca iti poti reduce treptat cantitatea de nicotina pana la 0, astfel incat corpul tau sa aiba parte de o trecere lina si sa nu intre in sevraj.