Cei mai buni cardiologi din Europa s-au intalnit la Congresul Societatii Europene de Cardiologie, ce s-a desfasurat pe perioada 29.08.2015 - 02.09.2015, la Londra.
Acestia au sfatuit Uniunea Europeana sa ia in considerare si tigara electronica, in efortul de a preveni aparitia bolilor cardiovasculare.
Prevenirea bolilor cardiovasculare este adesea limitata la campanii de sanatate publica axate pe activitatea fizica, alimentatia sanatoasa, reducerea consumului de alcool sau al fumatului. Insa, preventia inseamna gasirea unor solutii alternative pentru fumatori, cum este tigara electronica, minimizarea riscurilor cardiovasculare prin tratamente personalizate si o pregatire mai buna a furnizorilor de servicii medicale, potrivit celor mai buni cardiologi din Europa.
Fumatul este una din principalele cauze pentru bolile cardiovasculare, potrivit Federatiei Mondiale a Inimii, provocand aproape 10% din bolile de inima, la nivel mondial.
In timp ce interzicerea fumatului a contribuit la reducerea ratei mortalitatii, UE ar trebui sa isi indrepte privirea catre tigarile electronice, sustine Peter Hajek, profesor de Psihologie Clinica si Director al Unitatii de Cercetare a Sanatatii si Stilului de viata, de la Institutul Wolfson de Medicina Preventiva.
Hajek a analizat cele mai recente studii privind tigarile electronice si a contestat ceea ce este privit cu ochi critici de catre Comisia Europeana.
Tigarile electronice sunt nocive, a precizat acesta, dar cu mult mai putin decat tigarile traditionale. Si contrar intelepciunii populare, exista, de asemenea, dovezi care sustin ca tigarile electronice sau vapatul, nu este o modalitate de a incuraja tinerii sa se apuce de fumat, a precizat acesta.
"Nu exista indoiala ca fumatorii care trec pe tigari electronice reduc considerabil riscurile. Cel mai bine ar fi sa renunte fara niciun ajutor, desigur, dar pentru multi fumatori aceasta optiune nu exista," a declarat Hajek la Congresul Societatii Europene de Cardiologie.
Tigara electronica nu dauneaza inimii - Doctor Konstantinos Farsalinos
Tigarile electronice nu au efecte adverse acute asupra functiei cardiace, potrivit unui studiu, prezentat tot la Congresul Societatii Europene de Cardiologie, ce a avut loc in 2012, de catre Doctor Konstantinos Farsalinos, din Grecia.
Cercetatorii au masurat functia miocardica la 20 de fumatori sanatosi, in fiecare zi, cu varste cuprinse intre 25-45 de ani, inainte si dupa ce au fumat o tigara de tutun, dar si la 22 de utilizatori de tigari electronice, cu varste similare, inainte si dupa ce au utilizat dispozitivul, timp de 7 minute. Au fost analizati utilizatori de tigari electronice cu experienta, deoarece acestia foloseau dispozitivul mai des, decat cei incepatori.
Utilizatorilor de tigari electronice li s-a oferit un elichid cu aroma de tutun, cu o concentratie de nicotina de 11 mg/ml. Acesta a fost testat de un laborator de toxicologie independent si s-a constatat ca nu contine nitrozamine sau hidrocarburi aromatice policiclice.
Cercetatorii au descoperit ca fumul de tigara a condus la o disfunctie miocardica acuta semnificativa, insa tigarile electronice nu au avut efecte adverse asupra functiei cardiace acute. Fumul de la tigarile clasice a avut consecinte hemodinamice importante, cu cresteri semnificative ale tensiunii arteriale sistolice si diastolice si a frecventei cardiace. In schimb, tigarile electronice au produs doar o usoara crestere a tensiunii arteriale diastolice. Dr. Farsalinos a precizat: "Acest lucru indica faptul ca, desi nicotina a fost prezenta in lichidul folosit (11 mg / ml), aceasta este absorbita la o rata mai mica in comparatie cu nicotina din fumul de tigara."
Acesta a adaugat: "Este inca devreme sa declaram ca tigara electronica este un produs revolutionar in reducerea fumatului, insa exista potential. Este singurul produs disponibil care satisface atat dependenta chimica (de nicotina) si psihologica (inhalarea si expirarea de "fum") de fumat, testele de laborator indica faptul ca este cu mult mai putin toxic si studiul nostru a arata ca nu are efecte semnificative asupra functiei miocardice acute, dupa o utilizare intensa."