UPDATE : Dupa ce a lansat numeroase controverse atat in randul fumatorilor, precum si in randul patronilor de localuri sau a producatorilor de tigari cu tutun, controversata Lege antifumat sufera modificari dupa modificari. Pentru vaperi, din fericire, situatia ramane aceeasi: TIGARA ELECTRONICA ESTE PERMISA!
Senatorii au decis in data de 07.06.2016 faptul ca fumatul va fi permis din nou in spatiile inchise, insa numai in cazul in care acestea sunt special amenajate, bine ventilate, complet izolate si inscriptionate pentru a servi fumatului.
Conform noilor amendamente, spatiu inchis inseamna orice spatiu accesibil publicului, indiferent de forma de proprietate sau de dreptul de acces, care are acoperis, plafon sau tavan si care este incadrat de pereti de jur imprejur. Acest lucru este valabil si in cazul spatiului inchis de la locul de munca, atata vreme cat se incadreaza in definitia anterioara. Fac exceptie, bineinteles, spatiile cu destinatie locativa.
In varianta anterioara, a Legii 15/2016 de modificare și completare a Legii 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, era considerat spatiu inchis orice spatiu cu acoperis si cel putin doi pereti.
Asadar, noile amendamente permit fumatul in spatii separate, complet izolate si special inscriptionate pentru fumat, precum si in cazul teraselor exterioare amenajate in acest scop.
Fac exceptie de la Legea antifumat celulele pentru detinuti din penitenciarele de maxima siguranta si spatiile special amenajate pentru pacientii din spitalele de psihiatrie.
Trebuie luat in considerare faptul ca este nevoie de votul final din cadrul Camerei Deputatilor pentru ca aceste noi amendamente sa intre in vigoare, iar in tot acest timp fumatorii inraiti vor specula pe marginea acestor modificari, se vor isca discutii aprinse, cu argumente vehemente. Insa, daca faci parte din categoria persoanelor care au renuntat la fumat cu ajutorul tigarii electronice, situatia se prezinta complet diferit, pentru ca Legea antifumat interzice folosirea tigarii electronice numai in mijloacele de transport in comun si la locurile de joaca pentru copii. Asa ca, daca ai trecut deja la vapat, nu este nevoie sa stai cu sufletul la gura in asteptarea votului final pentru Legea antifumat. Poti sa vapezi linistit in restaurantele, barurile sau cluburile tale preferate, fara riscul de a lua o amenda.
---------------------------------------------------------------
Uite legea, nu e legea. Desi problema fumatului in spatii publice dateaza de ani buni, Comisia, se pare, ca are intotdeauna lucruri mai importante de facut decat sa supuna la vot o lege care va afecta fumatorii, in mod direct, precum si producatorii de tutun.
Legea 349/2002, privind combaterea consumului de tutun in spatiile publice, stabileste, conform art. 1, “unele masuri privind prevenirea si combaterea consumului produselor din tutun, prin restrangerea fumatului in spatii publice inchise, prin inscriptionarea pachetelor cu produse din tutun, prin desfasurarea de campanii de informare si educare a populatiei, informarea consumatorilor cu privire la produsele din tutun pe care urmeaza sa le achizitioneze, prin indicarea in produsele finale a continutului de gudron, nicotina si monoxid de carbon, precum si unele masuri privind utilizarea ingredientelor pentru produsele din tutun, avand ca scop protejarea sanatatii persoanelor fumatoare si nefumatoare de efectele daunatoare ale fumatului, prevenirea raspandirii fumatului in randul minorilor si asigurarea unui nivel adecvat al calitatii vietii populatiei din Romania ”, o descriere pompoasa care nu justifica introducerea tigarii electronice in aceasta categorie.
Din excesul de zel, tipic romanilor, tigara electronica s-a incadrat intr-o categorie ambigua formulata de aceasta faimoasa lege, care nu lasa de inteles daca si cum va fi reglementat vapatul in spatiile publice.
Desi o larga categorie de medici renumiti din Marea Britanie, SUA, Franta, Germania si Romania, au cazut de acord ca tigara electronica nu este, nici pe departe, nociva si au inclus-o ca terapie impotriva viciului de a fuma, studiile lor nu par sa impresioneze prea mult Comisia de Sanatate a Parlamentului.
Mai mult, si Organizatia Mondiala a Sanatatii conduce propriile studii, care au ajuns la un numitor comun cu cele ale medicilor – tigara electronica nu doar ca nu trebuie interzisa, ci reglementata ca terapie activa impotriva fumatului. Prin urmare, tigara electronica ar trebui sa fie permisa in spatiile publice.
Si totusi, de ce a fost inclusa si tigara electronica in aceasta lege?
Pentru ca trebuie sa fie pierzatori. Pornind de la fumatori, la companiile de tutun, la patronii de baruri, restaurante, cafenele si cluburi. Apoi pentru ca daca se interzice tigara traditionala, este un imperativ ca si cea electronica sa fie interzisa. Cum altfel si-ar face jocurile companiile producatoare de tutun?
In plus, legea antifumat, care este destul de vag conceputa, mai prevede si amenzi usturatoare pentru proprietarii de localuri, care nu respecta „amenajarea unor spatii speciale pentru fumatori” sau daca aleg sa devina doar o locatie de fumatori.
Spre deosebire de tigara traditionala, cea electronica este mai putin nociva si are mult mai multe avantaje:
-
este de 400% mai putin nociva decat tigara traditionala
-
nu contine gudron si formaldehida, substante cauzatoare de cancer
-
nu emana fum, ci doar vapori aromati, care nu au miros innecacios sau dau iritatii ale ochilor
-
presupune doar o investitie initiala mare (150-600 lei) pentru achizitionarea tigarii electronice, apoi doar sume mici pentru consumabile (lichid, clearomizor etc.)
-
are efecte imediate, de la primele vapari, spre deosebire de gumele si plasturii cu nicotina
-
lichidul pentru tigara electronica contine doar 3 ingrediente – arome, nicotina, glicerina vegetala/propilen glicol (dupa caz)
-
nu provoaca tuse
-
nu miros hainele, parul sau incaperea
-
mai mult, se pastreaza obiceiul de a fuma, ceea ce, la nivel psihic, se inlocuieste o tigara traditionala cu o alternativa mult mai sanatoasa.
Nu te mai lasa inselat de ce auzi sau vezi pe la TV. Mai bine documenteaza-te si descatuseaza-te de viciul fumatului cu tigara electronica.