In ultima perioada, au aparut informatii despre tigari electronice, care acopera aproape toate aspectele vapatului: noi studii, initiative guvernamentale in Romania si chiar unele vesti incurajatoare despre reglementarea acestui domeniu. Insa, acum, as vrea sa vorbim despre motivatia oamenilor de a vapa. De ce au ales anumite persoane sa treaca de la tigarile cu tutun la tigarile electronice? Noi suntem in asentimentul lor si putem declara cu mandrie ca „Da, vapam”. Iata de ce:
In fiecare an, Action on Smoking and Health (ASH), din Marea Britanie, realizeaza un studiu pentru a determina climatul actual al tigarilor electronice. Rezultatele acestuia arata care sunt principalele trei motive, pentru care fumatorii trec pe tigara electronica:
-
Dorinta de a renunta definitiv la acest viciu.
-
Dorinta de a se lasa de fumat, dupa ce au dat gres cu alta metoda.
-
Dorinta de a reduce numarul de tigari, fara sa se lase de fumat complet.
ASH realizeaza aceste sondaje de cativa ani, iar motivele pentru aceasta tranzitie din vietile fumatorilor au ramas constante. Este foarte clar pentru toata lumea ca oamenii aleg sa vapeze pentru a inlocui efectele negative ale tutunului sau macar pentru a le reduce. Sa vedem si alte motive, pentru care oamenii aleg sa foloseasca tigara electronica si pe care le mentioneaza in formularele online ale acestei organizatii:
-
Consumul de nicotina. Tigara electronica permite unui utilizator sa controleze doza de nicotina, care ajunge in organism, prin intermediul unui dispozitiv, care pare foarte natural. Spre desoebire de guma si plasturi, vaperul isi poate lua doza de nicotina cand vrea, in cantitatea pe care o vrea.
-
Experienta vapatului. Aceasta experienta este cea care se aseamana cel mai mult cu cea a fumatului, cu o singura diferenta: nu exista ardere si nici fum. Replicarea fumatului usureaza aceasta trecere de la tigari cu tutun la tigari electronice, in comparatie cu produsele care inlocuiesc nicotina.
-
Preturi din ce in ce mai mari ale tigarilor cu tutun. Costurile fumatorilor legate de acest viciu cresc de la un an la altul destul de mult, asa ca multi nu-si mai permit sa cumpere tigari cu tutun. In Romania, un fumator de un pachet pe zi ajunge sa cheltuiasca in jur de 500 de lei pe luna, in timp ce consumabilele pentru tigara electronica nu depasesc 100-150 de lei, pentru aceeasi perioada de timp.
Tu poti raspunde „Da, vapez!” atunci cand ti se adreseaza aceasta intrebare? Daca nu, nu crezi ca este timpul sa afli de ce milioane de fumatori din intreaga lume se pot mandri cu un raspuns afirmativ? Te provoc sa acorzi tigarii electronice o sansa, fie ca supliment, fie ca inlocuitor al tigarilor cu tutun pe care le consumi. Tigarile electronice ofera o experienta extrem de placuta, care satisface aproape orice vaper.