Cercetatorii italieni au inregistrat imbunatatiri ale starii de sanatate la fumatorii cu obstructie pulmonara care au utilizat tigara electronica. Obstructia pulmonara cronica este o afectiune de tip inflamatoriu a cailor respiratorii, care duce la probleme de respiratie si un declin progresiv al functiilor pulmonare.
Cercetatorii prefigureaza ca, pana in anul 2030, obstructia pulmonara cronica va ajunge pe locul trei in topul cauzelor de deces. Acestia au observat indeaproape timp de doi ani evolutia bolii la subiectii studiului care utilizau tigara electronica.
Pentru Riccardo Polosa si co-autorii studiului, tigara electronica “poate ajuta fumatorii cu obstructie pulmonara cronica sa reduca numarul de tigari sau sa renunte complet la viciu”. In cazul celor care fumeaza tigari clasice si vapeaza in paralel, cercetatorii au observat “rezultate pozitive in incetinirea ratei de agravare a bolii”.
Ceea ce autorii studiului inteleg prin agravarea obstructiei pulmonare este de fapt un episod, o criza de inrautatire a simptomelor respiratorii asociate cu aceasta boala cronica. Cauzele crizei pot fi infectiile la nivelul plamanilor, dar de cele mai multe ori, cauza exacta ramane necunoscuta. Unii autori au observat rate de agravare mai mari in zone mai poluate sau in perioade ale anului in care diversi alergeni precum polenul sunt mai prezenti in atmosfera.
Ce se intampla mai exact cand obstructia pulmonara se agraveaza? Caile respiratorii se ingusteaza si se blocheaza din cauza excesului de mucus, ducand la obstructie. Anticiparea unui astfel de blocaj nu este posibila, asadar nu exista nici un tratament profilactic, ci doar unul care se poate prescrie dupa ce boala a fost diagnosticata si criza constatata de catre medic. In general, diagnosticul se pune in urma observarii unei scaderi a nivelului de oxigen in sange, ceea ce reprezinta oricum un semn al unui caz sever de obstructie pulmonara.
Pe scurt, nu exista nici o metoda de a preveni o criza de obstructie pulmonara, durata perioadei de recuperare putand tine intre cateva saptamani si cateva luni si depinzand de severitatea crizei si raspunsul pacientului la tratament. Drept urmare, cei care sufera de obstructie pulmonara cronica traiesc cu o frica constanta de a nu suferi o criza agravanta care poate duce la deces.
Pacientilor cu obstructie pulmonara cronica li se recomanda renuntarea la fumat
Renuntarea la fumat este recomandarea principala, dar orice alta actiune care poate reduce riscul de a suferi o criza este incurajata. Ceea ce au descoperit autorii studiului este ca pacientii cu obstructie pulmonara care erau fumatori au avut un risc mai scazut de a suferi o criza atunci cand au utilizat tigara electronica, chiar daca nu au devenit vaperi exclusivi si au continuat sa fumeze tigari clasice in paralel.
Utilizarea tigarii electronice ca alternativa la tigarile clasice a dus la rezultate pozitive printre cei 48 de pacienti evaluati, ajutandu-i sa reduca numarul de tigari sau chiar sa renunte complet la fumat. Administrarea nicotinei cu ajutorul tigarii electronice amelioreaza si chiar elimina complet simptomele sevrajului fiziologic si psihologic.
Principalele concluzii ale studiului
1. O reducere substantiala a consumului de tigari clasice la cei care au utilizat tigara electronica
- 54.2% au renuntat complet la fumat
- 45.8 au continuat sa fumeze in paralel si sa vapeze
2. Consumul de tigari clasice la cei care au continuat sa fumeze in paralel cu tigara electronica a scazut de la o medie de un pachet (20-24 de tigari) pe zi la 4 tigari pe zi.
3. O reducere semnificativa a crizelor anuale de obstructie pulmonara
S-a constat o scadere a crizelor anuale de la 2.3 la 1.8 in primul an, continuand sa scada pana la 1,4 dupa al doilea an. La pacientii care au continuat sa fumeze tigari clasice in paralel cu tigara electronica, scaderea a fost usor mai mica (1.5 dupa 2 ani) dar, fara indoiala, semnificativa.
Un procent istoric de 50% a ratei de renuntare completa la fumat
Un alt studiu cu rezultate impresionate realizat pe pacienti cu obstructie pulmonara cronica a fost facut in Marea Britanie, unde s-a inregistrat o rata de abstinenta totala de la fumat de 38% si una de 42% printre cei care au redus semnificativ consumul. Rata abstinentei totale de 50% obtinuta in studiul realizat de cercetatorii italieni este un rezultat istoric, fiind cea mai mare rata inregistrata in literatura academica de specialitate. Simpla renuntare la fumat creste speranta de viata si reduce riscurile aferente fumatului, in principal datorita reducerii expunerii la monoxid de carbon.
Utilizarea de tigara electronica a avut si alte efecte secundare pozitive printre pacientii cu obstructie pulmonara cronica. Cercetatorii au semnalat si o imbunatatire a simptomelor celor bolnavi de hipertensiune si diabet, ceea ce indica faptul ca tigara electronica are efecte pozitive multiple, nelimitandu-se doar la imbunatatirea functiilor pulmonare.