Un studiu recent demonstreaza ca nivelul de compusi metalici din tigara electronica este mai mic decat cel din tigarile clasice. Rezultatele studiului sunt in stransa legatura cu tipurile de e-lichide si tigari electronice folosite. In cazul de fata, au fost gasite urme de nichel in vaporii emanati de tigara electronica, insa acestia nu reprezinta un pericol pentru sanatate. Sursa acestuia este incalzirea atomizorului, dar nivelul de toxicitate al acestuia in organism este estompat de absenta monoxidului de carbon.
Concentratia de compusi metalici in vaporii de tigara electronica este similara celei din atmosfera, cu exceptia nichelului.
Cercetatorii de la Lincoln Memorial University (Harrogate, TN, SUA) si William Carey University (Hattiesburg, MS, SUA) au realizat un studiu comparativ in care au analizat concentratiile de compusi metalici in vaporii de tigara electronica si fumul de tigara clasica.
Prezenta aluminiului (Al), arsenicului (As), cadmiului (Cd), cuprului (Cu), fierului (Fe), manganului (Mn), nichelului (Ni), plumbului (Pb) si zincului (Zn), a fost depistata in vaporii lichidului de tigara electronica, dar si in fumul de tigara clasica, deopotriva.
Autorii studiului sustin ca, cu exceptia nichelului, urmele de comupusi metalici identificati in vaporii de tigara electronica sunt la un nivel asemanator cu cele din atmosfera ambientala si in concentratii mult mai mici decat in fumul de tigara clasica.
Cu toate acestea, autorii explica faptul ca toxicitatea nichelului este strans legata de posibilitatea de a forma carbonil de nichel (Ni(CO)4) in prezenta unui exces de monocarbon, lucru care nu se intampla in cazul tigarilor electronice, care nu au ca fundament de functionare procesul de ardere ca in cazul tigarilor clasice de tutun.
Concentratia de nichel in vaporii de tigara electronica este o chestiune strans legata de dispozitivul folosit
In dezbaterile pe marginea studiului, cercetatorii au specificat faptul ca prezenta compusilor metalici in vaporii emanati de tigara electronica sunt in stransa legatura cu tipul de dispozitiv folosit pentru vapat. In cazul de fata, a fost folosita o tigara electronica Triple3 eGo, impreuna cu un e-lichid cu aroma de tutun, cu concentratie mare de nicotina.
Rezultatele studiului au indicat ca prezenta nichelului a fost depistata in mare parte la nivelul atomizorului, in special al rezistentei, acesta fiind principala sursa a nichelului regasit si in vapori.
Autorii demonstreaza ca, in cazul experimentului de fata, problema nu a fost calitatea e-lichidului ci mai degraba partea de hardware: rezistenta atomizorului. Mai exact, compusii metalici se formeaza in momentul interactiunii cu e-lichidul de tigara eletronica a partilor metalice din componenta atomizorului.
In concluzie, prezenta compusilor metalici in vaporii de tigara electronica nu prezinta un risc major pentru sanatate, asa cum se intampla in cazul tigarilor clasice, din cauza reactiilor acestora cu monoxidul de carbon. Important este ca tigara electronica sa fie utilizata corespunzator si ca produsele sa fie de calitate inalta. Este recomandat ca rezistentele atomizorului sa fie inlocuite periodic cu unele noi, inainte ca tigara electronica sa dea gust de ars iar lichidul pentru tigara electronica sa fie cumparat numai de la producatori autorizati.