Asa cum v-am mai spus intr-un articol precedent, Asociatia italiana Anti-fumat, sprijina tigara electronica si face asta deoarece rezultatele studiilor facute de ei, pe tigari electronice, au fost pozitive.
Profesorul Riccardo Polosa este director la Institutul de Medicina Interna si Imunologie Clinica din Catania – Italia. Tot el este si la conducerea Centrului Universitar de Cercetare a Tutunului din Catania si Profesor onorific de medicina la Universitatea din Southampton (Marea Britanie). Este autorul a peste 200 de recenzii si carti despre medicina respiratorie, imunologie clinica si dependenta de tutun. O scurta bibliografie pentru a demonstra credibilitatea acestui doctor.
Interviu cu Profesorul Riccardo Polosa
Reporter: Cercetarea dvs. legata de tigari electronice ca ajutor de a renunta la fumat a atras atentia presei. Inainte sa discutam implicatia dvs. in cercetare as dori sa va intreb despre cercetare in sine. Ati avut 40 de participanti care „nu doreau sa renunte la fumat”. Au fost rugati sa incerce sa renunte sau pur si simplu le-au fost furnizate tigari electronice ca inlocuitor al nicotinei?
Riccardo Polosa: Cei 40 de voluntari au fost recrutati prin intermediul publicitatii intr-un ziar local. In anunt, studiul a fost promovat ca fiind o oportunitate de a incerca un nou substitut pentru fumat (tigara electronica) si de a monitoriza impactul acesteia asupra viciului. Voluntarii au participat in ideea de a incerca ceva nou si nu de a renunta la fumat. Desi li s-au oferit servicii gratuite pentru a fi ajutati sa renunte la fumat nici unul nu a dorit.
R: Puteti sa ne spuneti in ce a constat mai exact cercetarea?
RP: Participantii (18-60 de ani) au fost invitati la clinica noastra. In timpul primei vizite au fost luate date detaliate despre fumat. In plus, a fost masurat nivelul monoxidului de carbon in aerul respirat. Participantilor li s-a oferit gratuit un kit de tigara electronica, care continea doua baterii reincarcabile, un incarcator, doua atomizoare si au fost instruiti cum sa o foloseasca. Acestia au fost rugati sa foloseasca tigara electronica si sa vina o data la 4 saptamani la clinica pentru cercetari. In cadrul acestor vizite le-au fost masurat nivelul de monoxin de carbon in aer.
R: Faptul ca participantii nu doreau sa renunte la fumat este un motiv bun pentru a vedea daca aceasta alternativa este eficienta si in cele mai rele conditii. Ma gandesc ca grupul a avut si cativa suspecti care erau determinati sa nu reuseasca. Ati simtit ca ati avut astfel de subiecti?
RP: Este posibil. Doi dintre participanti au repetat tot timpul ca au auzit ca vaporii pot fi periculosi pentru plamani in timpul utilizarii unei tigari electronice. Mai mult decat atat, au folosit acest argument pentru a determina si alti participanti sa nu termine studiul. Am verificat afirmatiile lor si am constatat ca erau simple inventii.
(........) Interviul complet pe http://forumtigaraelectronica.wordpress.com
R: Considerati aburitul de tigari electronice solutia ideala pentru dependenta de nicotina sau, pur si simplu, o alta alternativa?
RP: Cred ca tigara electronica este o solutie buna pentru a reduce utilizarea tigarilor traditionale si a riscurilor asociate lor. Exista si alte optiuni valide pentru a renunta la fumat dar ramane la alegerea fiecaruia cum doreste sa isi introduca nicotina in corp. Fiecare fumator ar trebui sa gaseasca solutia ideala pentru el, pentru a renunta. In teorie, cel putin pentru culturile occidentale, tigara electronica este cea mai buna solutie. Si ar putea salva milioane de vieti.